Povratak

Nedostatak perja na glavi mladog dijamantnog golubića i odvajanje od roditelja | Držanje u vanjskim uvjetima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas da mi odgovorite zašto na glavi mladog golubića nedostaje perje. Živi s roditeljima i prije 5 dana sam primjetila da ima manje perja i to svaki dan sve više. Star je oko 3 mjeseca. Trebam li ga odvojiiti? I još jedno pitanje, smiju li zimi biti vani sa zaštitom oko krletke? Puno hvala. Snježana

O: Preporuka uzgajivača dijamantnih golubića je da se mladi odvajaju od roditelja več 19. dana života; može i ranije ako ste sigurni da ptić sam konzumira ponuđenu hranu i ujutro ga nalazite na prečkicama krletke s ostalim članovima. Ako je ptić ujutro zatečen na podu krletke, nije spreman za odvajanje. Ukoliko mlade ne odvojite od roditelja na vrijeme, oni će ih sami prisliti guranjem ili kljucanjem po glavi da napuste gnijezdo – zato ste primjetili manjak perja na glavi. Vrijeme je da ga odvojite u zasebnu krletku.

Dijamantni golubići potječu iz toplih predjela (Australija) te se za njih preporuča toplije okruženje, ne ispod 19⁰C.

Također, ne vole promjene okoline i dnevne rutine (vrijeme i način hranjenja). Vanjsko držanje bilo bi poželjno samo u krajevima s toplom zimom i trebali bi biti konstatno vani, bez sezonskog premještanja, kako bi se prilagodili vanjskim uvjetima – fizički (kvalitetno i zdravo perje) i psihički (ustaljena okolina).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr